Mittelfest_Facebook_cover_GIF.gif
 
 

Na letošnjem festivalu Mittelfest, ki je posvečen milenijcem, bodo na odrih najboljši mladi evropski talenti nastopili ob veliko bolj izkušenih izvrstnih umetnikih, ki so milenijci po zamislih in duhu.

Haris Pašović, umetniški vodja Mittelfesta

 

Mittelfest 2018 ima prenovljeno podobo: polno energije, mlado, izvirno in z enako mednarodno razsežnostjo kot nekdaj. To so bile vodilne želje novega umetniškega vodje Harisa Pašovića, večkrat nagrajenega gledališkega režiserja iz Sarajeva, ki svoj triletni mandat začenja s programom, posvečenim milenijcem, torej mladim novega tisočletja.

Mittelfest, ki bo potekal v Čedadu od 5. do 15. julija, bo nudil pestro mešanico stilov in zvrsti, izborno in popularno kulturo, namenjeno raznolikemu občinstvu ob vedno bolj aktualnih tematikah ter se tako postavlja za referenčno točko za umetnost Srednje Evrope in Balkana.

 
 

“Želimo ustvariti stičišče za evropsko identiteto. Odprt um, duh mednarodnosti, ovrednotenje lokalnih kultur, evropske vrednote, spoštovanje človekovih pravic in svobode izražanja, dialog, resnost, presenečenje, radost, pustolovski duh in ustvarjalna energija: vse to so nosilni stebri Mittelfesta”, pojasnjuje umetniški vodja.

 

Če se vrnemo k letošnji temi, naj spomnimo, da z nazivom milenijci označujemo generacijo, rojeno ob koncu XX. in začetku XXI. stoletja, praviloma v Evropski uniji in torej v enotnem prostoru. Gre za generacijo, ki se prosto giblje prek meja in ni poznala sveta pred skupno Evropo. Milenijci živijo v svetu novih tehnologij in so razočarani nad politiko.  Raziskave nam pravijo, da gre v Evropi večinoma za mlade, ki ne zaupajo starim idealom in se jim upirajo. Priseljenci druge in tretje generacije so ali dobro integrirani ali še vedno izključeni in torej pripravljeni na izbruh. 

Nenehno so povezani, pretežno uporabljajo Instagram in vedno manj Facebook. Trg dela je zanje nedostopen in vendar so zmožni z odprtim srcem izpostaviti današnje probleme in se iskreno izražati v umetnosti.

Letošnji Mittelfest se lahko pohvali z 31 umetniškimi projekti, in sicer 18 glasbenimi dogodki, 7 gledališkimi predstavami, 3 plesnimi nastopi, 2 dogodkoma in 1 plesnim projektom za otroke. Med temi velja izpostaviti 30 regionalnih, 18 italijanskih in 4 svetovne premiere. V Čedadu bomo gostili na stotine umetnikov iz več kot 20 držav.

 

31 umetniških projektov

 52 premier

 

Mittelfest pa je stkan tudi iz svojega lastnega ozemlja: gre za preplet občinstva, umetnikov in gostov ter skupek hotelov, restavracij in kavarn na območju, ki se po zgodovini in okusih uvršča v sam vrh italijanskih destinacij. 

To poletje nikakor ne gre zamuditi dogodkov v Čedadu, saj predstave v živo, srečanja in dogodki kažejo smer za prihodnost.

 

Organizatorji si pridržujejo pravico do spremembe programa zaradi višje sile.